5 de maig del 2014

Sentència a Texas contra el fracking

Una notícia interessant per inesperada: segons la CNN un jutjat de Dallas, als Estats Units, ha donat la raó a la família Parr de Texas per la demanda presentada contra l'empresa Plano-based Aruba Petroleum Inc. que explotava amb pous el subsòl per a l'obtenció de gas a través la fractura hidràulica (fracking), alguns molt propers a les propietats de la família afectada. 

El jutjat considera que les diverses alteracions sobre la salut de la família Parm tenen una relació directa amb la contaminació provocada per la pràctica del fracking, donat el mal control sobre les emissions. D'aquesta manera l'empresa haurà d'indemnitzar amb 2,9 milions de dòlars la família per les greus molèsties i problemes que els ha provocat.

Es tracta de la primera batalla guanyada per un afectat davant els problemes causats pel fracking. Un precedent important.






















Però no es pot badar. Segons el Transnational Institute els acords de l'Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió (TTIP) entre els Estats Units i la Unió Europea que abasten diversos sectors com la seguretat alimentària, els transgènics, els productes químics tòxics, els combustibles altament contaminants i la protecció de dades, permetran que una empresa pugui reclamar indemnitzacions a un govern pel fet que aquest canviï una legislació per exemple a favor de la protecció ambiental o de la salut pública, si amb això l'empresa obté menys guanys dels esperats. I la pràctica del fracking és justament una més d'aquestes activitats sobre les que l'empresa podrà demandar sobre el govern en qüestió. A banda, els tribunals que ho jutgen no segueixen el sistema judicial convencional sinó que s'estableixen de forma específica i l'arbitratge es fa per gent sense coneixements especialitzats en fracking i afavoreix els inversors.

Companyies mineres i energètiques ja estan utilitzant el tema de les controvèrsies sobre les polítiques públiques: per exemple la sueca Vattenfall exigeix al govern alemany més de 3.700 milions d’euros per indemnització després que el país votés per l’eliminació progressiva de l’energia nuclear. 

Actualment, afegeix l'informe, és impossible prohibir el fracking a escala europea doncs la UE no té la potestat per determinar la composició de la matriu energètica dels Estats membres. Els processos democràtics locals i nacionals per decidir els marcs normatius esdevenen fonamentals. Malgrat que informes del Parlament Europeu han subratllat la necessitat d’enfortir el marc normatiu, el lobby de les corporacions i la pressió de certs estats membres (Regne Unit, Polònia, Romania, Lituània i Hongria) han fet que la Comissió Europea no impulsés cap marc jurídic sobre els impactes d’aquesta activitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada