PRESENTACIÓ

Benvingut al FULL VERMELL. 

A La hoja roja l'escriptor Miguel Delibes utilitzà la imatge del full vermell que apareix als llibrets de paper de fumar per anunciar el seu proper final com a metàfora del declivi de la vida del protagonista de la novel·la. 

Al nostre món també apareixen fulls vermells, senyals que ens avisen que ens queda poc temps per evitar que el planeta arribi a una situació irreversible, que ens indiquen que estem topant amb els límits planetaris de la sostenibilitat. Anem directes a estavellar-nos contra aquests límits, alguns dels quals ja hem començat a superar i la nostra espècie és una de les seves víctimes. Vivim en un planeta finit amb recursos finits. Però la nostra manera d'entendre el món i de viure-hi ens condueix a fer un consum d'aquests recursos a un ritme frenètic no compatible amb la seva capacitat biològica de regeneració. El consum moderat de la majoria de la població de fa tan sols unes dècades ha esdevingut hiperconsum per a molts: aigua, energia, sòl, minerals, animals i plantes van desapareixent o degradant-se a gran velocitat. Molts d'aquests processos tenen una difícil marxa enrere.

Els senyals són inequívocs: canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat, esgotament de recursos energètics i hídrics i contaminació, entre molts d'altres. Petjades ecològiques mesurables que superen la generació de nous recursos. Evidències que es manifesten davant els nostres ulls. Fulls vermells. Però els nostre governants són cecs com ho és el sistema econòmic neolliberal de lliure mercat a les mans inconscients del qual hem deixat el nostre futur. Una màquina de crear consumidors i objectes per ser consumits. Sense límits. Com si el planeta fos un globus que es pogués inflar indefinidament. 

El camí seguit és erroni. Som a temps d'aturar-nos i agafar-ne un de nou. Alguns canvis produïts no tenen volta enrere però en podem evitar d'altres. Com diu l'economista Serge Latouche si hem pres un tren equivocat, no n'hi ha prou amb dir-li al maquinista que redueixi la velocitat: caldrà baixar del tren i agafar-ne un altre. El decreixement és una via necessària, volguda o no, que marcarà el futur de les nostre societats. L'escassetat dels recursos ens obliga a repensar el món. Va sent hora de prendre iniciatives.

FULL VERMELL t'ofereix informació sobre alguns dels senyals que ens informen que els límits s'estan superant. A cada pestanya temàtica hi trobaràs una introducció. I a la pàgina principal texts, reflexions, estadístiques, gràfiques, notícies i comentaris sobre els diversos àmbits als quals podràs accedir de forma conjunta a través de la cerca per etiquetes. 

Espero que et sigui útil i hi diguis la teva. Jo només hi poso algunes eines però la realitat la fem junts.