13 de gener del 2014

Viure bé, dins dels límits del nostre planeta

Això de parlar dels límits del planeta no és cosa de quatre arreplegats. Sense anar més lluny, el Parlament Europeu va aprovar el passat novembre el setè programa d'acció ambiental, un pla de treball per al període 2014-2020 que sota el títol "Viure bé, dins dels límits del nostre planeta" pretén protegir la salut planetària i millorar l'eficiència en l'ús dels recursos per al benestar humà.

L'aplicació d'aquest programa, amb categoria de llei, té les seves repercussions en entitats com l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) que entre d'altres temes aquest 2014 centrarà la seva atenció en l'economia circular, és a dir, en fer que els residus siguin tinguts en compte com a recursos per retroalimentar l'economia humana.

Aquest programa substitueix el sisè programa que va tenir resultats desiguals alguns dels quals, com la reducció de la pèrdua de la biodiversitat, es van haver de posposar pel fracàs en l'assoliment dels objectius. El nou pla inclou accions relacionades amb la creació d'una economia competitiva de baix ús de carboni, l'enfortiment del paper de la UE en l'àmbit internacional especialment en qüestions relacionades amb el canvi climàtic i la conservació de la biodiversitat posant l'horitzó en l'any 2020.

Malgrat que aquests programes tenen moltes mancances no es pot menysprear l'acció de la UE desenvolupada al llarg de les darreres dècades com a impulsora i model de mesures a nivell mundial en la lluita contra el canvi climàtic o en la conservació de la biodiversitat com la creació de la Xarxa Natura 2000. Tot i que la seva capacitat de lideratge en el món global ha perdut molta força -si és que mai n'ha tinguda gaire- per a la majoria de països que la integren no deixa de ser una sort que, per damunt la legislació estatal hi hagi unes directives europees que, tot i les seves deficiències i les grans possibilitats de millora, obliguen els seus governants a fer alguna cosa a favor de la conservació dels espais naturals i de la diversitat o en qüestions de contaminació o generació i gestió de residus. No és gaire difícil imaginar quin panorama ambiental ens trobaríem avui dia al nostre país si aquestes normatives europees no hi fossin. 

Agradi o no, s'hi estigui o no d'acord, aquest programa aprovat és el que regirà la política ambiental europea en els propers cinc anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada