21 de febrer del 2014

Un planeta a la deriva. Converses sobre el canvi global

Cap a final de 2011 vaig entrar en una llibreria de Barcelona i em vaig passejar per la secció de llibres de ciència per si hi havia res de nou que em pogués interessar. I allà, entre els prestatges em vaig trobar amb un llibret que de seguida em va captivar més pel seu subtítol que pel propi títol: Un planeta a la deriva. Converses sobre el canvi global. A la portada, tres pingüins emperadors en una planxa de gel surant en un mar obert deixava entreveure el seu contingut.

Vaig agafar el llibre i el vaig estar fullejant una bona estona. Per grata sorpresa meva em vaig adonar que coneixia bé un dels autors, en Dani Sol, un dels pocs biòlegs de la meva promoció que ha sabut triomfar en el difícil món de la investigació. I un altre dels autors era en Jaume Terradas, un clàssic de l'ecologia. Coneixent-los sabia que el llibre havia de tenir rigor contrastat i informació actualitzada. I és així. 

Em vaig quedar, però, una mica desconcertat en veure la participació de tres patums del nostre país: el cantautor Joan Manuel Serrat, l'escriptor Màrius Serra i l'economista Antoni Serra Ramoneda. Després vaig entendre que, a l'igual que el títol principal, feia falta un reclam per al públic profà o generalista que, de fet, és a qui va dirigit el llibre. 

Canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat, esgotament de recursos... sembla fet exprés per a FULL VERMELL o potser és aquest bloc el que està fet a mida per al llibre. Me'l vaig comprar, l'he rellegit diverses vegades i l'he recomanat als meus alumnes. Davant les opinions i informacions contradictòries que es van abocant des de diferents posicionaments sobre el canvi global, els tres científics (el tercer és en Jordi Martínez-Vilalta) expressen de forma clara que hi ha coses de les que no es pot opinar perquè són fets i dades contrastats i que, per tant, no totes les postures són igualment defensables. L'estructura de diàleg, en un joc de pregunta-resposta entre els famosos i els científics, aporten una proximitat entre aquests i el lector. En moments és com si fos un mateix qui està fent la pregunta. I a més et donen torn a rèplica. Una bona compra i una lectura més que recomanable.

2 comentaris:

  1. Quan tingui ganes de patir una mica ja el llegiré...

    ResponElimina